Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015

Πασχαλινά αυγά με βαφή από κρεμμυδόφυλλα

Εν μέσω ασθενειών και μπεμπογκρίνιας που δεν μας άφησαν να απολαύσουμε τις Ακολουθίες των ημερών όπως ελπίζαμε, ξέκλεψα τουλάχιστον τον χρόνο να βάψω τα αυγά, να μπει λιγάκι Πάσχα στο σπίτι μας.
Για δεύτερη χρονιά, έβαψα τ' αυγά με κρεμμυδόφυλλα. Είναι πολύ εύκολο, δεν βάφουν τα χέρια καθώς τα βάφουμε (ούτε ο πάγκος της κουζίνας, οι κατσαρόλες, ο νεροχύτης και πάει λέγοντας...), δεν βάφουν τα χέρια καθώς τα καθαρίζουμε, δεν κοστίζει τίποτα, και βάφουμε τα αυγά με αθώα κρεμμυδόφυλλα και όχι με αμφιβόλου ηθικής και χημικής σύστασης βαφές...

Ιδού πως:

Υλικά

φλούδες από 15 κρεμμύδια
4.5 κούπες νερό
2 κ.σ. ξύδι
12 αυγά

Βήμα 1: Την Καθαρά Δευτέρα ιδρύουμε μια φλουδο-σακούλα και φυλάμε τα φύλλα από τα κρεμμύδια για όλη την διαρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. (για να μην καταλήξουμε να αγοράζουμε δυο τσάντες κρεμμύδια την Μ. Πέμπτη, και να κλέβουμε τα σκόρπια κρεμμυδόφυλλα από το πανέρι του μανάβη...). Προσοχή: Φυλάμε μόνο το εξωτερικό περίβλημα των κρεμμυδιών, να μην έχει καθόλου υγρασία, γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε να πεθάνουμε απ'τη μπόχα ως το Πάσχα, αφήστε που θα μουχλιάσουν κιόλας.

Βήμα 2: Βάζουμε τα κρεμμυδόφυλλα  σε μία κατσαρόλα μαζύ με το νερό και το ξύδι. Τα αφήνουμε να πάρουν βράσι και αμέσως χαμηλώνουμε την φωτιά και τ' αφήνουμε να σιγοβράσουν σκεπασμένα για μισή ώρα. Σουρώνουμε και αφήνουμε την βαφή να κρυώσει.

Βήμα 3: Τοποθετούμε τα αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου) σε μία στρώσι στον πάτο μιας κατσαρόλας που να τα χωράει περίπου ίσα ίσα. Ρίχνουμε την βαφή, η οποία πρέπει να τα καλύπτει, και αφήνουμε να πάρουν βράσι. Χαμηλώνουμε κάπως τη φωτιά και βράζουμε για 10' -15'. Να τα ελέγχετε ώστε να τα βγάλετε όταν πάρουν την απόχρωσι που σας αρέσει. Εγώ φέτος τα ξέχασα και μου βγήκαν πιο σκούρα απ' ότι τα ήθελα. Στην απίθανη περίπτωσι που δεν έχουν κοκκινίσει αρκετά πάνω στο τέταρτο, βγάλτε τα από τη φωτιά και αφήστε τα στη βαφή μέχρι να γίνουν όπως τα θέλετε.

Βήμα 4: Αφαιρέστε τα από τη βαφή, αφήστε τα να στραγγίξουν και μόλις κρυώσουν γυαλίστε τα με ελαιόλαδο.

Βήμα 5: Στολίστε τα και καμαρώστε τα!

Καλή Ανάστασι!!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου