Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

Αγάπησε ψυχή μου την ευλογημένη πείνα, την ευλογημένη νύστα, την ευλογημένη δίψα, την ευλογημένη κούρασι, την ευλογημένη βία στον εαυτό σου. Αγάπησε τα πονεμένα χέρια και πόδια και αγάπησε την ευλογημένη εξάντλησι. Τα μάτια που καίνε από την αϋπνία, τα βλέφαρα που βαραίνουν, το σώμα που κρυώνει από την πείνα και την αγρύπνια. Αγάπησε το ευλογημένο "όχι" στα θελήματά σου, κι όλα αυτά τα όχι, οι ακλινείς αρνήσεις σου, υπόμεινε καρτερικά, μέχρι να μεταμορφωθούν σε μια τεράστια και ανεπιφύλαχτη κατάφασι, αυτά τα όχι είναι φτιαριές που ανοίγουν δρόμο στο χιόνι, είναι εκσκαφείς της χερσωθείσας σου καρδιάς, άνοιγε με τα όχι σου ψυχή μου δρόμο, γενναία, σιωπηλά, εδραία, ανυποχώρητα, φώναζε τα όχι σου στα μούτρα των προτεινόμενων ψευτοπαραδείσων που σου κουνάει κάτω απ'τη μύτη ο φονιάς σου. Γίνου αγρίμι, γίνου ξένη, γίνου ο ερημίτης ο γυμνός και ανυπόδητος και αόρατος και ξένος, που κάθεται μέσα στις οπές της γης και γυρίζει σαν το κατσίκι στους βράχους και από την ξενιτεία οι τρόποι του έγιναν τραχείς σαν του θηρίου και τα μάτια του αθώα και καθαρά σαν του παιδιού και το βλέμμα του που χαμηλώνει πάνω στα λιθάρια και τα χόρτα βλέπει την Οικουμένη και αγαπάει την, "ως εαυτόν". Γίνου λιοντάρι που βρυχάται και πάλεψε να σπάσεις τα δεσμά σου, μη συμβιβασθής, μη βαρεθείς να πολεμάς, μη κουρασθής, μη αποκάμης. Διαρρήξωμεν τους δεσμούς αυτών και απορρίψωμεν αφ' ημών τον ζυγόν αυτών.

9 σχόλια:

 1. αδελφέ καλησπέρα & καλή Σαρακοστή. θα ήθελα σε παρακαλώ περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω λόγια (την ανάρτηση σου), αν αυτό είναι επιτρεπτό!

  Σε ευχαριστώ ευχαριστώ για την παρουσία σου στο internet. καλή και ευλογημένη, εκούσια ταπείνωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συγχωρείτε μου την αργοπορημένη απόκρισι, δεν συνδέθηκα στο διαδίκτυο εδώ και μέρες. Αν μου διευκρινήσετε ακριβώς τι θα θέλατε, ευχαρίστως να κουβεντιάσουμε οτιδήποτε μπορεί να φανή χρήσιμο. Το email μου είναι anikitara@yahoo.gr. Σε περίπτωσι που δεν εξυπηρετεί ο χώρος του ιστολογίου.
  Εύχεσθε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο Κύριος μας συγχωρεί όλους αδελφέ ή αδελφή. Αυτό που ζητάω από εσένα είναι να μου κάνεις γνωστό που βρήκες αυτό το πανέμορφο κείμενο, (προτροπή συμβουλή του Νου, στην Καρδιά); Συγνώμη και από μέρους μου για την καθυστέρηση πριν λίγο ξαναπέρασα από εδώ για να συμβουλευθώ αυτή την ανάρτηση. Παρόμοιο διάλογο έχω συναντήσει σε ένα κείμενο του αγίου Μάρκου του Ασκητή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το κείμενο δυστυχώς είναι από το ημερολόγιό μου. Προτροπή στον εμπαθή εαυτό μου, μήποτε κάποτε εγερθή προς μετάνοια. Μακάρι να χρησίμευσε σε κάτι. Καλή μελέτη του αγιοπατερικού λόγου, που -σε αντίθεσι με τα ψελλίσματά μας- είναι κενός βαττολογίας, και εκπηγάζει από καρδιακή πείρα και ανόθευτη ταπείνωσι. Εύχεσθε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Λίαν ευπρόσδεκτη η παραπομπή (αν βρίσκεται εύκαιρη) στο κείμενο του Αγίου Μάρκου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλησπέρα!

  Το κείμενο του Αγίου Μάρκου του Ασκητού το συνάντησα για πρώτη φορά στο βιβλίο: Αγίου Μάρκου του Ασκητού, ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΚΟΥΣΙΩΝ ΘΛΙΨΕΩΝ, Μοναχού Παϊσίου Καρεώτου Έκδοση Ιερού, Κελλίου Αγίων Αρχαγγέλων Άγιον Όρος. Θα το βρείς και στον 13ο τόμο της ΦΙΛΟΚΑΛΙΑΣ των νηπτικών και ασκητών από τις εκδόσεις «Γρηγόριος ο Παλαμάς». Και στα δύο θα βρεις το αρχαίο κείμενο και την απόδοση στα νέα Ελληνικά. Πριν από καιρό σε ένα άλλο μπλοκ που βρίσκεται σε αργία τώρα, είχα κάνει μία ανάρτηση με αυτό το κείμενο στα νέα Ελληνικά. Παράλληλα κάνοντας μια αναζήτηση στο Google βρήκα και ένα κείμενο του αγίου Ἰγνατίου Μπριαντσανίνωφ .

  Καλό σου απόγευμα!

  Αθανάσιος

  υ.γ

  http://athanatos.pblogs.gr/2009/06/486571.html

  http://christianvivliografia.wordpress.com/2011/01/10/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%88%CF%85%CF%87%E1%BF%86%CF%82-%CE%BA%CE%B1%E1%BD%B6-%CE%BD%CE%BF%E1%BF%A6-%CE%B1%C2%B4/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αδελφέ, σ'ευχαριστώ πολύ για τους συνδέσμους. Εξαιρετικά τα δύο κείμενα και ιδιαιτέρως αυτό του αγίου Ιγνατίου ήταν ό,τι έπρεπε για μένα αυτόν τον καιρό. Σ'ευχαριστώ πολύ για την πνευματική και ωφέλιμη επικοινωνία. Εύχου υπέρ ημών. Καλή συνέχεια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ευχαριστίες πολλές για το ευλογημένο ανοιγμα ψυχής.
  Πολύ μας οφελεί να κοινωνούμε τέτοιες σκέψεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Σ' ευχαριστώ για τις επιεικείς κρίσεις! Καλώς ήλθες Μarian.

  ΑπάντησηΔιαγραφή